Cateri

Cateri is een authentiek dorp in de heuvels van de Balagne, bij de baai van Algajola. Het dorp is thuishaven van vele ambachtslieden en is geliefd door de mooie ligging in de heuvels van de Balagne en de korte afstand van het prachtige strand van Algajola

Goed bewaarde geheimen

In het Corsicaans betekent 'I Cateri' letterlijk 'de poorten'. Cateri nodigt uit om deze poorten een voor een te openen om te ontdekken wat erachter verborgen ligt. Eerst zie je oude granieten huizen die de kleine straatjes van het dorp verbinden. Wanneer je door de geplaveide straten en gewelfde gangen loopt, kom je bij de 'piazzetta'. Dit kleine plein met geweldig uitzicht op zee is startpunt voor je ontdekkingstocht door de  rijke Balagne.

Religieus erfgoed

Wanneer je door Cateri wandelt, is de Santa Maria Assunta-kerk niet te missen. Een déjà vu? C'est bien possible ?Deze kerk lijkt te zijn gebouwd naar het ontwerp van de Sint Pieterskerk in Rome. Twee opmerkelijke klokkentorens sieren het bouwwerk. Uniek in Corsica! Nu je hier toch bent, doe je er goed aan nog even door te wandelen naar de kapel van het broederschap van Saint-Marcelle. Hier kun je het Offer van Isaak bewonderen.

Een spirituele pauze

Wanneer je Cateri verlaat, zie je een klooster gebouwd op de ruïnes van het 'Castello Marcassu' uit de tiende eeuw. In deze 'Couvent de Marcasso' (Cuventu di Marcassu) wonen vandaag de dag benedictijner monniken van de orde van Onze-Lieve-Vrouwe-Van-Hoop. Reizigers zijn er welkom (heerlijk koel op een warme dag!) en als je gelukt hebt, maak je een van de polyfone concerten, die hier in de zomer gehouden worden, mee!

Een gastronomische stop

Bon, na al dat spirituele en artistieke voedsel is het tijd voor écht eten. Las een stop in voor een lunch of diner bij  'Chez Léon', het restaurant van Auberge San Dumè. Hier vind je veel locals en dat zegt veel: mensen rijden graag (een flink eind) om voor de genereuze, traditionele keuken van Léon. Er wordt gekookt met kruiden uit de lokale bush en vanaf het hooggelegen terras heb je fantastisch zicht op de baai van Algajola. Zin in zoetigheid? Bezoek dan de koekjesfabriek van het dorp, waar de recepten van generatie op generatie worden doorgegeven. De beroemde cuggiole met amandelen of witte wijn is hemels!

Romantisch drama

Tussen Cateri en Lavatoggio vind je een brug genaamd Ponte di a Spusata. Volgens de overlevering dankt de brug zijn naam aan een jonge bruid die er, aan boord van een rijtuig, het leven liet terwijl ze met haar kersverse echtgenoot op huwelijksreis ging.

Auberge U San Dumè

charmant 'hôtel de village' in de Balagne
Plage de Algajola op 15 autominuten
uitstekend eten bij het fameuze restaurant 'Chez Léon'

Laagseizoen vanaf € 56 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 66 p.p.p.n. 2PK LO