Wandelen op Corsica

Kallisté

Wandelen op Corsica: 75 kilometer breed en 180 kilometer lang. Een van de meest veelzijdige eilanden in de Middellandse Zee. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen er hun hart ophalen: veel mooier wordt het eigenlijk niet. Voor de sportievelingen (en mensen zonder hoogtevrees) onder ons: wandelen is eigenlijk de beste manier om Corsica te ontdekken. Het eiland beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden tot in de meest afgelegen hoeken van het binnenland.

Ile de Beaute

Het binnenland van Corsica heeft een spectaculaire natuur: een woest hooggebergte met beboste valleien, steile canyons waar wilde rivieren slingerend hun weg vinden, bergweides, bergmeren en grillige rotsformaties. Corsica telt tientallen pieken boven de 2.000 meter. Opvallend is de Monte Cinto, met zijn 2.706 meter de hoogste in het centrale gebergte. De kust is duizend kilometer lang. Ongerepte zandstranden en spectaculaire rotspartijen wisselen elkaar hier af en het uitzicht verveelt nooit.

Fra Li Monti

Wandelen op Corsica staat op menig bucketlist. De bekendste langeafstandswandelroute van Corsica is de GR20, een van de populairste Grandes Randonnées van Frankrijk. Deze zware tocht door ruig gebied trekt jaarlijks zo'n 10.000 wandelaars. De Corsicaanse naam voor de GR20 is Fra Li Monti, wat ‘tussen de bergen’ betekent. De trekking heeft een lengte van bijna 200 kilometer en loopt van Calenzana in het noordwesten naar Conca in het zuidoosten. De route bestaat uit 16 etappes met berghutten (refuges) die op een dag lopen van elkaar liggen.

Alleen voor gevorderden

De GR20 Nord kent de zwaarste etappes. Deze voeren grotendeels over steil tot zeer steil terrein. Het is er voornamelijk rotsachtig. De hoogteverschillen (je klimt en daalt gemiddeld 700 à 800 meter per dag) zijn aanzienlijk. En vlak de hitte in de zomermaanden niet uit: de rotsachtige etappes bieden weinig of geen schaduw, waardoor het wandelen erg pittig kan zijn.

Flora & Fauna

De flora is, sterk afhankelijk van de hoogteverschillen, te verdelen in drie zones: langs de kust groeit de voor Corsica zo kenmerkende maquis, een winterharde, lage struiksoort die kenmerkend is voor de Middellandse Zee. Stug, stekelig en bijna ondoordringbaar als ze is, levert de maquis de wandelaar regelmatig de nodige schrammen op. Daarna, tot zo’n duizend meter hoogte, is er de Mediterrane zone die, naast maquis, bestaat uit kurkeiken, olijf- en walnootbomen.

Daarboven, tussen duizend en 1.800 meter overheersen sparren en dennen, zoals de beroemde Corsicaanse den, die wel 800 jaar (!) oud kan worden. Door de geïsoleerde ligging van het eiland zijn er veel organismen die nergens anders ter wereld voorkomen. Corsica kent wel 130 soorten broedvogels en langs de oneindige kustlijn leven veel verschillende soorten zeevogels. Van de tweeduizend plantensoorten op Corsica is acht procent inheems. Van de bergplanten is zelfs bijna de helft van nature aanwezig.

Wandelgidsen
Trans-Korsika: GR 20, Erik Van de Perre, uitg. Conrad Stein, ca. € 16,99. Gedetailleerde, Duitstalige beschrijving van de GR 20 met hoogteprofielen en uitgebreide informatie over alle accommodatie en varianten.
FFRP Réf. 067; GR 20 – À travers la montagne Corse, uitg. FFRP, ca. € 18,95. Franstalige gids.

Onze accommodaties om Corsica te voet te ontdekken

Chambres d'hotes Casa Alta

wandelparadijs Vizzavona
gastvrij met een hoofdletter G
ruime familiekamers

Laagseizoen vanaf € 43 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 73 p.p.p.n. 2PK LO

A Ghjuvellina

centrale ligging op 3 km van Ponte-Leccia
charme & een goede keuken in Piedigriggio
verblijf op basis van halfpension

Laagseizoen vanaf € 85 p.p.p.n. 2PK HP
Hoogseizoen vanaf € 85 p.p.p.n. 2PK HP

Les Jardins de la Glaciere

in Corte
unieke locatie
charmehotel

Laagseizoen vanaf € 62 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 82 p.p.p.n. 2PK LO

Hotel Scandola

goed driesterrenhotel met prima kamers
prachtige ligging bij Piana en calanques
vertrekpunt voor diverse wandelingen

Laagseizoen vanaf € 55 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 70 p.p.p.n. 2PK LO

Ferme Auberge Pozzo di Mastri

charmant adres bij Figari
een "bon table"
uitzonderlijke ligging op mooi domein

Laagseizoen vanaf € 81 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 103 p.p.p.n. 2PK LO