Carcheto – Brustico

Carcheto – Brustico (Carchetu è Brusticu) ligt in het hart van een van de meest sprookjesachtige regio’s van Corsica, Castagniccia. De Corsicaanse identiteit is bijzonder sterk aanwezig in de deze streek. Het was een van de belangrijkste broeihaarden tijdens de Corsicaanse onafhankelijkheidsoorlog in de achttiende eeuw. Pasquale Paoli, de held van de onafhankelijkheidsstrijd, zag er het daglicht.

Bandieten & tovenaars

Het dorp Carcheto-Brustico ligt in de Orezza-vallei, 630 meter boven zeeniveau. Het bestaat feitelijk uit 2 kleine landelijke gehuchten, Carcheto (in de Corsicaanse taal Carchetu) en Brustico (in de Corsicaanse taal Brusticu).

De huizen zijn er in het algemeen erg hoog en het dorp is omgeven door een (hoe kan het ook anders ?) kastanjebos, dat in de herfst prachtig verkleurt. De traditionele Castagniccia-gebouwen zijn er sterk vertegenwoordigd. 90% van de huizen dateert uit de 15e tot de 19e eeuw. Maar het meest bijzondere aan Carcheto-Brustico zijn de prachtige torenhuizen. De bekendste zijn de Tevola torens, in de 19e eeuw het herkenningspunt van de beruchte bandiet François-Marie Castelli. Wreed en bloeddorstig als hij was terroriseerde hij alle zielen van zijn dorp en de omliggende gebieden door hen te bedreigen, te vervolgen en in koelen bloede te doden bij elk vermoeden van oppositie. Na talloze moorden werd de bloeddorstige bandiet in de rug geschoten, waarna hij overleed. Tot op de dag van vandaag is de schutter niet bekend …

Barok

De Sainte Marguerite-kerk werd in de 17e eeuw gebouwd door ambachtslieden uit Castagniccia. Deze kerk in barokstijl bevat talloze werken en religieuze objecten die van grote cultuurhistorische waarde zijn, waaronder een prachtige tabernakel. Een monumentale muurschildering toont de Heilige Margaret in al haar glorie, omringd door engelen. Naast het hoofdaltaar zie je zes altaren, allemaal rijkversierd.

Verde di Corsica

Een ander speciaal kenmerk van deze stad is de oude steengroeve “Vert d’Orezza”, het zeldzaamste en daarom duurste marmer ter wereld en een van de beroemdste minerale rijkdommen van Corsica in de oudheid. Deze marmersoort wordt in Italië ook wel Verde di Corsica of Verde antico di Corsica genoemd. De historie laat ons vele sporen van gebruik over de hele wereld zien. Sommige daarvan voeren zelfs terug tot prehistorie. Het beroemdste voorbeeld is het mausoleum van de Medici in Florence. Corsicaanse ambachtslieden (juweliers) werken ook vandaag de dag nog altijd met het kostbare marmer.

Chambre d'hote U Castellu d'Orezza

mooie ligging in de Castagniccia
prijswinnende gastvrijheid
ruime kamers in sfeervol gebouw

Laagseizoen vanaf € 67 p.p.p.n. 2PK LO
Hoogseizoen vanaf € 72 p.p.p.n. 2PK LO