Groot Valinco

Ontdek Groot-Valinco. Wanneer je vanuit Bonifacio westwaarts de grillige kustlijn volgt, rijd je langs slaperige dorpjes als Pianotolli en Monacia tot aan de kaap bij Roccapina, met als topattractie Le Lion de Roccapina: een versteende leeuw die de toegang tot de baai bewaakt. Roccapina is misschien wel het mooiste strand van Corsica: een fraai gevormde baai met fijn, wit zand en verleidelijk helder water. Er is geen horeca en er zijn doorgaans weinig toeristen. Het oogt ongerept, puur. Je moet er wel even wat moeite voor doen (en lef hebben): een bumpy road bij Auberge Coralli van circa 2 kilometer brengt je naar beneden. Geen aanrader met je huurauto. Lopen is misschien wel de beste optie.

Roccapina Corsica Frankrijk Le Lion de Roccapina Bonifacio Sartèe Sartene baai zee strand zeiljacht

Sartene

Vanuit Roccapina gaat het landinwaarts richting Sartene, volgens de Franse schrijver Prosper Mérimée ‘de meest Corsicaanse stad van Corsica’. De Placa Porta vormt het sfeervolle centrum van het stadje. Direct achter dit plein vind je een historische wijk met smalle, schilderachtige straatjes.

Menhirs en megalieten

Wie nog een stuk eeuwenoude cultuur wil meepikken, raden we aan om vanuit Sartène in de richting van Tizzano het circuit van menhirs en megalieten te volgen. Door prehistorische bewoners als mensenfiguren uitgehouwen steenblokken staan er verspreid over het landschap. Verder landinwaarts zijn plaatsjes als Levie, San-Gavino-di-Garbini, Quenza, Sainte-Lucie-de-Tallone de moeite van een stop waard.

Pointe de Campomoro

Een andere must see is de Pointe de Campomoro: beklim de Genuese Tour de Campomoro en geniet van het uitzicht op de Golf van Valinco. Maar het absolute hoogtepunt is het pad dat je naar de rotsen leidt (Anse des Genois). Laat je betoveren door dit verpletterend mooie spel der elementen: grillige rotsen met gaten of rotspartijen met afgeslepen ronde vormen en in vele kleurschakeringen; ze zijn allemaal even mooi. De geërodeerde rotsformatie die bekend staat als ‘De Hanenkam’ mag natuurlijk niet ontbreken op je vakantiekiekjes.

Serra-di-Ferro

Serra-di-Ferro staat garant voor een ontspannen vakantie aan de kust. Het heeft een fijn strand en er zijn tal van gezellige terrasjes en eettentjes. Het nabijgelegen havenstadje Porto-Pollo wordt vaak in 1 adem met Serra-di-Ferro genoemd. Ook hier vormen de prachtige kust en het heldere, warme water van de Middellandse Zee de grootste aantrekkingskracht. Het nabijgelegen, zeer geliefde Plage de Cupabia is een aanrader. Landinwaarts zijn schilderachtige dorpjes zoals Pietra Rossa en Tassinca de moeite waard en mag je de historische vindplaats Filitosa, met vondsten uit de nieuwe steentijd tot de Romeinse tijd, niet missen.

Filitosa

Filitosa, met een verzameling menhirs en de overblijfselen van een prehistorische nederzetting, ligt bij Sollacaro, aan de andere kant van de rivier de Taravo. Deze archeologische vindplaats in het zuiden van Corsica werd bewoond van het einde van het neolithicum tot de Romeinse tijd. Het is enige plek op het eiland waar megalithische menhir-standbeelden en Torreaanse torens samen voorkomen. De site staat bekend als de grootste archeologische opgraving van Corsica. Een unicum dat je goed vanuit Sartene kunt bezoeken.

 

Onze bestemmingen in Groot Valinco