Chambre d’hote A Ghjuvellina (A Giovellina)

Chambre d'hote A Ghjuvellina A Piedigrigio Corsica Frankrijk terras ontbijt uitzicht

Je bent te gast in chambre d’hote A Ghjuvellina in Piedigriggio, bij Dominique en Simon Agostini. Deze traditionele Corsicaanse familie produceert sinds 1978 kazen en worsten. Met name de worsten zijn inmiddels een begrip (Apellation d’Origine Protégée). Tegenwoordig is zoon Bastianu heer en meester in het boerenbedrijf zodat zijn ouders alle tijd hebben het de gasten naar de zin te maken.

Simple comme bonjour

Dat eenvoud siert laat deze sympathieke auberge zien: 5 sobere, maar comfortabele kamers bieden een knus onderkomen in A Ghjuvellina. Bij de gastvrije familie Agostini verblijf je op basis van halfpension (inclusief een apéro, ¼ liter wijn en koffie). Chambre d’hote A Ghjuvellina heeft een gezellige salon en in de tuin vind je een terras.

Castagniccia

Castagniccia is een bijzondere regio in Midden-Oost-Corsica. Groen, glooiend, lieflijk .. Een beetje sprookjesachtig. En historisch gezien van onschatbare waarde. De Corsicaanse identiteit is bijzonder sterk aanwezig in de deze streek. Het was een van de belangrijkste broeihaarden tijdens de Corsicaanse onafhankelijkheidsoorlog in de achttiende eeuw. Pasquale Paoli, de held van de onafhankelijkheidsstrijd, zag er het daglicht. Het gebied ontleent haar naam aan de uitgestrekte kastanjebossen. Het was een van de eerste bewoonde gebieden van Corsica. Het hoogste punt wordt gevormd door de Monte San Petrone (1767 m).

Parcu di Corsica

Het op een heuvel gelegen dorp Piedigriggio ligt zeer centraal en verbindt de Castagniccia, de Balagne (Ile Rousse vind je op een half uur rijden) en de Niolu en de Vallée d’Asco met elkaar. Ponte Leccia vind je op 3 kilometer, je rijdt in 15 minuten naar Corte en havenstad Bastia ligt op 40 minuten rijden. De Vallee d’Asco is erg populair bij wandelaars, maar heeft meer te bieden. Zo is er een avonturenpark (leuk voor voor gezinnen!), kun je er in het voorjaar uitstekend kajakken en is het een paradijs voor baignade sauvage.

Testudo Hermani ?

In Moltifau, dat aan de route d’Asco (D47) ligt, worden landschildpadden grootgebracht in een schildpaddendorp. Deze bijzondere soort, de Hermann’s schildpad, is de enige landschildpad die in het wild in Frankrijk leeft. Door verstedelijking en ontwikkeling van de Middellandse zeekust, bosbranden, ontbossing en stroperij is het een bedreigde soort. Hermann’s is een middelgrote schildpad die wel 75 jaar kan worden. In het schildpaddendorp van Moltifau worden de schildpadden ter bescherming in semi-gevangenschap geplaatst en gecontroleerd uitgezet. Bezoekers mogen het wilde dier observeren en kunnen actief deelnemen aan de bescherming ervan.