Coronacrisis – COVID-19

De coronacrisis. COVID-19. Een pandemie. We gaan richting einde jaar en de wereld is nog altijd in de ban van het coronavirus. Informatie is daarom van essentieel belang. Op deze pagina willen wij jou informeren over de impact van COVID-19 op Frankrijk en Corsica in het bijzonder.

Bienvenue en France

Per 15 juni 2020 waren we weer welkom in Frankrijk. Dat liet de Franse overheid op 28/05 weten bij monde van minister-president Edouard Philippe. De coronacrisis leek zijn hoogtepunt te hebben bereikt.
Er werden 2 'maren' verbonden aan het openstellen van het land voor toeristen: de gezondheidssituatie in Frankrijk moest stabiel blijven en er moesten grensafspraken bestaan tussen Frankrijk en het land van herkomst van de reiziger. 

Corsica: update 25 oktober 2020

Helaas is er -net als in Nederland en België- in veel Franse regio's sinds enige tijd een forse toename van het aantal mensen dat positief getest wordt. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Vanwege een verhoogde besmettingsgraad heeft de Franse overheid op 05/09/2020 besloten dat ook Corsica tot de rode gebieden (zone rouge) hoort.

Bovendien geldt er tot ten minste eind november een avondklok (couvre feu). Dit houdt in dat inwoners tussen 21:00 uur 's avonds en 06:00 uur 's ochtends alleen over straat mogen met een attestation de déplacement. Tijdens de lockdown eerder dit jaar gold deze verplichting ook. Geldige redenen om na 21.00 uur de deur uit te gaan zijn een medisch bezoek, het ophalen van medicijnen of werkverplichting. In dit laatste geval moet een werkgeversverklaring worden overlegd. Ook voor de horeca, theaters en bioscopen geldt dat ze elke avond om 21.00 uur moeten sluiten . De boete voor het niet naleven van de regels is € 135.

Op 25 oktober 2020 ziet het er op Corsica als volgt uit:

Aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis: 51
Aantal mensen op de IC: 10
Corsica telt 71 coronadoden sinds 1 maart van dit jaar.

Zone rouge, wat houdt dat in?

De Franse overheid werkt met de kleurcodes groen, oranje en rood om aan te geven in welke departementen de situatie zorgelijker wordt en waar extra maatregelen getroffen zullen worden. De Franse codes ‘oranje’ en ‘rood’ zijn echter iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse en Belgische overheid gebruikt (reisadviezen).

Op de website van de Franse overheid zijn recente cijfers per departement te zien (klik op 'carte et données' en vervolgens op 'corse' voor de stand van zaken op Corsica):

In de 'rode' departementen gelden vanuit de Franse overheid vooralsnog geen reisrestricties. Wel kunnen er strengere coronaregels worden toegepast, zoals het verplicht dragen van mondkapjes op straat, de vervroegde sluiting van bars en café's of het instellen van een avondklok. De Corsicaanse prefect heeft op 06/09/2020 het volgende afgekondigd:

om 00:00 uur mag er in bars geen alcohol meer worden geschonken
restaurants met een bar mogen vanaf middernacht geen alcohol meer serveren aan de bar.
winkels die alcohol verkopen mogen dit tot 23:00 uur doen

er mag na 23:00 uur geen alcohol worden genuttigd op straat
na 23:00 uur mag je niet met alcohol over straat

Op 22 oktober werd hier dus ook de avondklok aan toegevoegd.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 08/09 helaas een oranje reisadvies afgegeven voor Corsica. Dit houdt in dat wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken naar Corsica en bij terugkomst 10 dagen in zelfquarantaine te gaan. 

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België markeert Corsica als 'rode zone'. Dit houdt in dat reizen ten zeerste wordt afgeraden door de Belgische autoriteiten. Indien je na het verzenden van het PLF-formulier een sms krijgt met instructies omtrent een quarantaine en een COVID-test, dien je deze strikt op te volgen.
Voor meer informatie klik je op het logo van het betreffende land:


Koninkrijk der Nederlanden

Water Without Borders | Glo.be

Bloedend hart

Corsica snakt naar vakantiegangers die hun mooie eiland willen ontdekken! Van alle regio's van Frankrijk lijkt Corsica het hardst getroffen. Helemaal nu het eiland rood kleurt. Op Corsica vertegenwoordigt het toerisme 30% van het BNP (op het vaste land is dit 7%). De Corsicanen zagen hun reserveringen door de lockdown al opdrogen en lijken een herhaling hiervan voor hun kiezen te krijgen. Toeristen willen hun kennismaking met het Île de Beauté uitstellen tot 2021 en door de recente 'verkleuring' regent het wederom annuleringen. Het normaliter zo gewilde naseizoen lijkt verloren te gaan. Heel erg triest.
Zoals de Corsicanen zelf zeggen: la facture sera salée en Corse. Ofwel Corsica kan een gepeperde rekening tegemoet zien 😷

Be safe!

Wij staan in deze bijzondere tijd graag voor je klaar. Dat blijft ons motto. Maar we verheugen ons natuurlijk ook op het samenstellen van nieuwe droomreizen. Je kunt ons op werkdagen (m.u.v. woensdag) bellen tussen 10:00 en 13:00 uur. Mailen mag natuurlijk ook. Dat hebben we eerlijk gezegd liever 😊. We streven ernaar jouw mail binnen 24 uur te beantwoorden of -zo je wenst- telefonisch contact met je op te nemen.

We wensen je curaghju in deze uitdagende tijden & verwelkomen je graag terug op ontdekcorsica.nl!

Liefs,

Team SkiMaquis