Coronacrisis – COVID-19

De coronacrisis. COVID-19. Een pandemie. We schrijven voorjaar 2021 en de wereld is nog altijd in de ban van het coronavirus. Informatie is daarom van essentieel belang. Op deze pagina willen wij jou informeren over de impact van COVID-19 op Frankrijk en Corsica in het bijzonder.

Bienvenue en France

Per 15 juni 2020 waren we weer welkom in Frankrijk. Dat liet de Franse overheid op 28/05 weten bij monde van minister-president Edouard Philippe. De coronacrisis leek zijn hoogtepunt te hebben bereikt.
Er werden 2 'maren' verbonden aan het openstellen van het land voor toeristen: de gezondheidssituatie in Frankrijk moest stabiel blijven en er moesten grensafspraken bestaan tussen Frankrijk en het land van herkomst van de reiziger.

UPDATE 03/06:

OUI! Corsica op geel 🥳 Door de verbeterde gezondheidssituatie op Corsica is het eiland niet langer een hoog risicogebied. Dat betekent per 04/06 geen verplichte negatieve PCR-test en geen thuisquarantaine. Let op: dit geldt voor mensen die naar Corsica willen vliegen. Ga je met de auto + ferry dan geldt de testverplichting nog wel. Ook ga je na thuiskomst 10 dagen in quarantaine.

 

Update 01/06:

Een negatieve PCR-test voor automobilisten die terugreizen uit Frankrijk naar Nederland is verplicht zolang er een negatief reisadvies geldt (oranje), net als de quaraintaineplicht bij terugkomst in Nederland. De testverplichting geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar en mag maximaal 72 uur oud zijn. Buitenlanders mogen zich gratis laten testen in Frankrijk.

Update 24/5:

Er is een Europees akkoord voor het digitale coronapaspoort, het zogenaamde 'COVID Certificaat'. Deze pas is per 1 juli beschikbaar. Wel kan elk land straks nog extra maatregelen afkondigen. Frankrijk heeft eerder aangegeven dat het vanaf 9 juni met een coronapas wil gaan werken. Verdere invulling van dit voornemen is nog niet bekend.

Frankrijk beleeft momenteel een 3e lockdown. Er geldt een avondklok in heel Frankrijk. Tussen 21:00 uur en 06:00 uur mag je alleen de deur uit met een ingevulde attestation de déplacement 'couvre-feu'. Deze lockdown duurt officieel tot 30 juni 2021, maar de Franse overheid laat de teugels in fases vieren. De versoepelingen worden stapsgewijs doorgevoerd . Onnodig te zeggen dat deze versoepelingen er alleen komen als het R-getal verder daalt.

Een overzicht van de voorgenomen 'assouplissements':

De Franse scholen gaan gefaseeerd open vanaf 26 april 2021. Bij leerlingen van het basisonderwijs worden speekseltesten de norm en in het voortgezet onderwijs moet zelftesten voor zowel studenten als docenten de normaalste zaak van de werld worden.

Niet-essentiële winkels zijn weer open.

De état d’urgence sanitaire (gezondheidsnoodtoestand) blijft gehandhaafd en duurt tot minstens 03 juni 2021. Deze maatregel houdt in dat de Franse regering versneld wetten en maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt. Vergelijk het met onze coronaspoedwet.

Wat is de status?


Fransen mogen zich uitsluitend binnen een straal van 10 km verplaatsen (bewijs woonadres verplicht).
Niet-essentiële winkels zijn gesloten
Mondkapjes zijn verplicht (vanaf 6 jaar), ook buiten
Scholen en crèches zijn gesloten.
Avondklok van 19:00 uur tot 06:00 uur. Een 'attestation de déplacement' is verplicht.
Kerken blijven open, net als bloemisten,
Musea, bioscopen, clubs en theaters mogen nog altijd geen gasten ontvangen
Horeca blijft gesloten
Sportscholen blijven dicht
Thuiswerken is verplicht, indien mogelijk
Privé-bijeenkomsten moeten tot een minimum beperkt blijven (maximaal 6 personen onder 1 dak)
Alle evenementen en grote bijeenkomsten zijn verboden
Markten met versproducten mogen klanten blijven verwelkomen. Dit geldt ook voor overdekte markten.
Parken, bossen en stranden zijn toegankelijk voor publiek
Hotels mogen gasten ontvangen. Er is alleen roomservice mogelijk
Benzinestations, wegrestaurants, garages en autoverhuurbedrijven blijven open
Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen

Couvre feu (avondklok), wat houdt dat in?

Je buitenshuis begeven mag alleen met een zogenaamde 'attestation de déplacement'. Houd je je niet aan de regels, dan kun je een boete van € 135 tegemoet zien. Je mag naar je werk, ziekenhuisbezoek is toegestaan, het is toegestaan de hond uitlaten en familie te bezoeken als daartoe dringende reden is. Ook voor internationale reizen mag je je tijdens de avondklok verplaatsen. Voor al deze 'uitjes' heb je een ingevulde 'attestation' nodig.

Vaccin

Frankrijk startte eind december 2020 met vaccineren. Het land heeft 200 miljoen doses beschikbaar. Verplegend personeel, ouderen en chronisch zieken krijgen voorrang. Vaccinatie is gratis en vrijwillig. De vaccinatiesnelheid is flink opgevoerd. Inmiddels hebben ruim 11 miljoen Fransen in elk geval hun eerste prik gehad. Huisartsen en apotkers mogen nu ook vaccineren en het leger en de brandweer worden ingezet om te assisteren bij de zogenaamde vaccinodromes. Momenteel zijn inwoners vanaf 60 jaar aan de beurt en half mei volgen de Fransen vanaf 50 jaar. Premier Castex heeft de wens uitgesproken dat tegen eind mei 20 miljoen Fransen gevaccineerd zullen zijn. Tegen het eind van de zomer zou tweederde van de Franse bevolking (ca. 50 miljoen mensen) een vaccin moeten hebben gekregen.

De recente maatregelen in Frankrijk zijn hoopgevend. In 16 van de 19 departementen waar al sinds half maart een beperkte lockdown gold, stabiliseert het aantal nieuwe besmettingen per dag. Het aantal positieve tests is nog wel hoog: het gemiddelde ligt momenteel rond de 35.000 per dag. Veel IC’s in Franse ziekenhuizen hebben nog steeds een tekort aan bedden (en handen). Wel zijn er grote regionale verschillen.

Reizen

Voor alle reizigers (dus ook als je met de auto reist) uit Shengenlanden is een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur) verplicht . Ook zijn toeristen verplicht zich aan de Franse coronaregels te houden. Frankrijk maakt vooralsnog geen uitzondering voor mensen die gevaccineerd zijn.

Naast een negatieve PCR-test moeten reizigers vanaf 11 jaar ook een getekende verklaring (déplacement vers la France depuis un pays de l'espace européen) bij zich hebben, waarop ze aangeven geen COVID-19 symptomen te hebben en de afgelopen 14 dagen niet in contact geweest zijn met besmette personen. .

Nederland

De Nederlandse overheid raadt niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk nog altijd af. Ben je toch in Frankrijk geweest dan heb je een negatieve PCR-test nodig om naar Nederland te kunnen reizen (vliegtuig, trein, bus of boot) en moet je bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine. Ook iets om rekening mee te houden: in weerwil van een negatief reisadvies tóch op reis gaan heeft mogelijk ook gevolgen voor de dekking van jouw reis-, annulerings- en ziektekostenverzekering.

Samenvattend (bij terugkomst in Nederland):

Reizigers per vliegtuig, boot, trein of bus moeten een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud) kunnen laten zien bij terugkeer naar Nederland
Reizigers per vliegtuig en boot moeten daarnaast ook een negatieve sneltest (maximaal 4 uur oud) kunnen laten zien (update 03/06: behalve als je per vliegtuig naar Corsica bent gweest)
Alle reizigers moeten bij terugkomst in Nederland 10 dagen in zelfquarantaine (update 03/06: behalve als je per vliegtuig naar Corsica bent gweest)

België

Per 20/04 mogen onze zuiderburen weer genieten van een vakantie in het buitenland. In België is het verbod voor niet-essentiële reizen opgeheven. Met een negatieve testuitslag op zak kunnen Belgen op vakantie naar bestemmingen zonder negatief reisadvies.

Met het schrappen van het reisverbod keert België weer terug naar het systeem met kleurcodes. Deze worden iedere week weer opnieuw bekeken. Er kan dus niet met zekerheid gesteld worden of iemand over een maand naar een bepaalde bestemming kan reizen.

Wie vanuit een 'rood' land terugkeert naar België, moet een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen tonen. Bovendien moeten Belgen een week in quarantaine en op de eerste en zevende dag een test laten uitvoeren. Nederlanders die binnen 48 uur na aankomst op een Belgische luchthaven terug naar Nederland gaan, hoeven niet in quarantaine in België. Bij terugkeer uit oranje en groen gekleurde landen is zowel quarantaine als testen niet nodig.

Testlocaties in Frankrijk

Klik hier voor een overzicht van testlocaties in Frankrijk. Kies voor een van de 2 departementen op Corsica, Corse-du-Sud (2A) of Haute-Corse (2B) en selecteer eerst 'Tests RT-PCR' en kies vervolgens 'tests a tout public'

Meer informatie over het reisadvies: www.nederlandwereldwijd.nl

Bij vragen over een specifieke reissituatie kun je Buitenlandse Zaken contacten via WhatsApp. Ze zijn bereikbaar op dit nummer: +31 6 8238 7796. Je krijgt vaak al binnen 1 uur een reactie.

Corsica:

Vanwege een verhoogde besmettingsgraad besloot de Franse overheid op 05/09/2020 dat ook Corsica tot de rode gebieden (zone rouge) zou horen. Gold er aanvankelijk een avondklok (couvre feu) tot eind november, sinds vrijdag 30 oktober is het land weer in lockdown. Deze 'confinement' is op woensdag 28 oktober afgekondigd door president Macron. De Franse regering hoopt met deze strenge maatregelen het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen.

Op 20/04/2021 ziet het er op Corsica als volgt uit:

Aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis: 21
Aantal mensen op de IC: 10
Corsica telt 116 coronadoden sinds 1 maart 2020

Op de website van de Franse overheid zijn actuele cijfers per departement te zien (klik op 'carte et données' en vervolgens op 'corse' voor de stand van zaken op Corsica):

Bloedend hart

Corsica snakt naar vakantiegangers die hun mooie eiland willen ontdekken! Van alle regio's van Frankrijk lijkt Corsica het hardst getroffen. Op Corsica vertegenwoordigt het toerisme 30% van het BNP (op het vaste land is dit 7%). De Corsicanen zagen hun reserveringen door de lockdowns opdrogen. Toeristen willen hun kennismaking met het Île de Beauté uitstellen en door de 'verkleuring' eind vorig jaar en de nieuwe lockdown regende het wederom annuleringen. Het normaliter zo gewilde naseizoen is verloren gegaan en ook de voorjaarsboekingen blijven uit. Ontzettend triest.
Zoals de Corsicanen zelf zeggen: la facture sera salée en Corse. Ofwel: Corsica kan een gepeperde rekening tegemoet zien 😢

Be safe!

Wij staan in deze bijzondere tijd graag voor je klaar. Dat blijft ons motto. Maar we verheugen ons natuurlijk ook op het samenstellen van nieuwe droomreizen. Met onze corona-geld-terug-garantie zit je altijd goed! Je kunt ons op werkdagen (m.u.v. woensdag) bellen tussen 10:00 en 17:00 uur. Mailen mag natuurlijk ook. We streven ernaar jouw mail binnen 24 uur te beantwoorden of -zo je wenst- telefonisch contact met je op te nemen.

We wensen je curaghju in deze uitdagende tijden & verwelkomen je graag terug op ontdekcorsica.nl!

Liefs,

Team SkiMaquis