Coronacrisis – COVID-19

De coronacrisis. COVID-19. Een pandemie. Hoe gaat dat op reis? Informatie is van essentieel belang. Op deze pagina willen wij jou informeren over de impact van COVID-19 op Frankrijk en Corsica in het bijzonder.

Update 14/03: 2G: weg ermee!
De pass vaccinal is per vandaag afgeschaft. Een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien bij bezoek aan de Franse horeca, musea en theaters is niet meer nodig. Mondkapjes hoeven alleen nog in het OV en ziekenhuizen gedragen te worden.

Update 04/03: 2G per half maart passé
De pass vaccinal wordt per 14 maart 2022 afgeschaft. Vanaf die datum hoef je dus geen vaccinatie- of herstelbewijs meer te laten zien wanneer je de Franse horeca, musea en theaters wil bezoeken. Mondkapjes hoeven alleen nog in het OV gedragen te worden.

Update 13/02: 2G begin april hoogstwaarschijnlijk afgeschaft
Het 2G beleid is naar alle waarschijnlijk geen lang leven beschoren. De Franse overheid heeft de intentie de zogenaamde pass vaccinal dit voorjaar af te schaffen.

Update 21/01: 2G per 24/01 en versoepelingen aangekondigd
Het 2G beleid is van toepassing op personen vanaf 16 jaar. De boosterprik is verplicht voor personen vanaf 18 jaar. Er is een kleine escape voor ongevaccineerden: als ze bereid zijn de eerste dosis van het vaccin te nemen, mogen ze tot maximaal een maand na die eerste prik nog testen voor toegang. Na een maand moet dan de 2e dosis worden genomen.

Als pleister op de wonde zullen per 02/02 mondkapjes nergens meer verplicht zijn en kunnen de huispakken worden opgeborgen want thuiswerken is niet langer de norm. Verder gaan de clubs op 16/02 weer open, heeft het weer zin om veldkaarten te kopen voor concerten (omdat je weer mag staan) en kun jij je 'pression' weer hangend aan de bar nuttigen. Er worden geen eisen meer gesteld aan het maximum aantal bezoekers voor evenementen.

Update 17/01: wetsvoorstel 2G aangenomen door het parlement
De kogel is helaas door de kerk: publieke binnenruimtes als cafés, bars, restaurants, winkels en musea zijn zeer binnenkort (waarschijnlijk per 21/01) uitsluitend nog toegankelijk voor volledig gevaccineerden of mensen met een herstelbewijs van minstens 11 dagen jong en maximaal 180 dagen oud. Personen vanaf 16 jaar moeten in het bezit zijn van een zogenaamde pass vaccinal om gebruik te kunnen maken van bovengenoemde faciliteiten. Een negatieve test is dan niet langer een geldig toegangsbewijs. Overtochten van en naar Corsica (vanuit Frankrijk) zijn overigens uitgesloten, net als vluchten vanaf het vasteland naar het Île de Beauté. Op het eiland zelf gelden dezelfde regels als op het vasteland.

Update 05/01: de boosterprik verplicht voor behoud coronapas
La dose de rappel, oui ou non? Vanaf 15 januari 2022 moeten alle personen van 18 jaar en ouder, waarvan de laatste vaccinatie ouder is dan 7 maanden, de boosterprik hebben gehad om de geldigheid van hun 'pass sanitaire' (coronapas) te waarborgen. Dit geldt ook voor toeristen. De boosterprik verlengt de geldigheid van de 'pass sanitaire' direct als het de 3e vaccinatie betreft. Bij de 2e dosis (Janssen-vaccin en herstelbewijs) is de booster pas na 7 dagen geldig.

Welke maatregelen gelden er momenteel in Frankrijk en welke discussies zijn er gaande?
Kijk voor de actuele stand van zaken op de pagina van onze vriendinnen van Frankrijk.nl

Testlocaties in Frankrijk

Klik hier voor een overzicht van testlocaties in Frankrijk. Kies voor een van de 2 departementen op Corsica, Corse-du-Sud (2A) of Haute-Corse (2B) en selecteer eerst 'Tests RT-PCR' en kies vervolgens 'tests a tout public'

Meer informatie over het reisadvies: www.nederlandwereldwijd.nl

Bij vragen over een specifieke reissituatie kun je Buitenlandse Zaken contacten via WhatsApp. Ze zijn bereikbaar op dit nummer: +31 6 8238 7796. Je krijgt vaak al binnen 1 uur een reactie.

Corsica:

Ook op Corsica neemt het aantal besmettingen toe. Met name de omikron-variant zorgt voor druk op de zorg.
Op de website van de Franse overheid zijn actuele cijfers per departement te zien (Affiner la recherchefiltrer par region → kies 'Corse' uit de lijst voor de stand van zaken op Corsica. Eventueel kun je in het tweede zoekveld het betreffende departement kiezen → Corse du Sud of Haute Corse):

Bloedend hart

Corsica snakt voor het 3e jaar op rij naar vakantiegangers die hun mooie eiland willen ontdekken! Van alle regio's van Frankrijk lijkt Corsica het hardst getroffen. Op Corsica vertegenwoordigt het toerisme 30% van het BNP (op het vaste land is dit 7%). De Corsicanen zagen hun reserveringen door de lockdowns fors teruglopen.

Gelukkig waren de zomer en het najaar van 2021 redelijk succesvol. Maar toch. Zoals de Corsicanen zelf zeggen: la facture sera salée en Corse. Ofwel: Corsica kan een gepeperde rekening tegemoet zien 😢

Be safe!

Wij staan in deze bijzondere tijd graag voor je klaar. Dat blijft ons motto. Maar we verheugen ons natuurlijk ook op het samenstellen van nieuwe droomreizen. Met onze corona-geld-terug-garantie zit je altijd goed! Je kunt ons op werkdagen (m.u.v. woensdag) bellen tussen 10:00 en 17:00 uur. Mailen mag natuurlijk ook. We streven ernaar jouw mail binnen 24 uur te beantwoorden of -zo je wenst- telefonisch contact met je op te nemen.

We wensen je curaghju in deze uitdagende tijden & verwelkomen je graag terug op ontdekcorsica.nl!

Liefs,

Team SkiMaquis